Новости

Притулки не вирішать проблему бродячих тварин

Притулки не вирішать проблему бродячих тварин

Притулки та стерилізація не зможуть вирішити проблему бродячих тварин, допоможе лише ефтаназія. Таку думку під час прес-конференції висловив член Міжнародного руху реалістичного зоозахисту "П’ять свобод" Сергій Клочко.

"У деяких країнах евтаназію не практикують: наприклад, в Греції, в деяких областях Іспанії, Боснії, Румунії. Там, де застосовували відлов, стерилізацію та повернення тварини назад на волю, проблема бродячих собак не була вирішена", - запевнив він.

До того ж, впевнений С.Клочко, довгий час утримувати у вольєрі собаку, що звикла до людей, не надто гуманно.

Згодна з ним і директор КП "Центру поводження з тваринами" Харківської міськради Юлія Шаповалова. Вона запевняє, що свого часу в Харкові практикували відлов та стерилізацію бродячих тварин. Тоді їх кількість зросла на кілька тисяч.

"Протягом 2,5 років в місті стерилізували близько 5 тисяч собак. Саме тоді ми на вулицях міста помітили великий сплеск поголів’я. Ця процедура стала надто затратною… Коли навпаки собаку збивали на відстані, то кількість тварин, яких усипляли, зросла до 18-20 тисяч в рік. При стерилізації велика кількість собак залишається на вулиці", - заявила Ю.Шаповалова.

Також, під час прес-конференції Сергій Клочко запропонував внести зміни до Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження". Серед основних положень – заборона викидати тварин на вулицю, а за її невиконання вони пропонують передбачити адміністративну відповідальність. Крім того, пропонується ввести особливі вимоги для придбання та утримання особливо небезпечних порід собак. Також зоозахисники пропонують запровадити нову статтю - "Реєстрація та ідентифікація домашніх тварин".

"Якщо ви просто хочете утримувати домашнього друга – утримуйте і доглядайте за ним. Але якщо ви займаєтесь розведенням цих тварин, неважливо, даруєте чи продаєте, то платіть за це податки. І тільки податки можуть втримати неконтрольований ріст популяції домашніх тварин", - зазначив він.

С.Клочко пропонує реєструвати домашніх собак та чіпувати їх, аби можна було зрозуміти, чия собака втекла, чи хто спеціально викинув тварину з дому. "В одному з міст Німеччини всі ті, хто тримав у себе собак, здали тести на ДНК. Причина була простою, якщо на вулиці знаходили "кучки" відходів від тварин, то дуже простим тестом виявляли недолугого господаря, його штрафували за те, що він не прибирає за своєю твариною", - сказав С.Клочко.

Джерело: Ветеринарія в Україні

Новые препараты
Гальмолакт
Гальмолакт (Бровафарма)

Ветеринарный препарат Гальмолакт производства Бровафарма, применяют сукам и кошкам для устранения симптомов ложной беременности (псевдобеременности) и прекращения лактации при отлучении щенков и котят.
Атоксил ВП
Атоксил ВП (Орисил-Фарм)

Ветеринарный препарат Атоксил ВП производства Орисил-Фарм, применяют с целью профилактики и в комплексе терапевтических мероприятий, как сорбент перорально крупному рогатому скоту, свиньям, собакам, кошкам, цыплятам-бройлерам при желудочно-кишечных заболеваниях с диарейным синдромом, гепатитах, интоксикациях, микотоксикозах.
ImmunoDol Cat
ImmunoDol Cat (Dolfos)

Ветеринарный препарат ImmunoDol Cat, производства Dolfos, применяют котам для укрепления иммунитета, также рекомендовано животным, переживающим стресс, независимо от возрастных особенностей или способа содержания. Назначают молодым кошкам для поддержания стабильной иммунной системы.