Новости

Будуємо ферму: розводимо кіз і овець

Будуємо ферму: розводимо кіз і овець

З року в рік в світі зростає споживання молочних продуктів, виготовлених з козячого молока. Традиційно їх використовують для престарілих, хворих, немовлят і дітей з алергією на коров'яче молоко. До того ж, козяче молоко більш поживне, ніж коров'яче.

Головне - підібрати здорових тварин. Якщо ви розраховуєте на 1000 голів дійного стада і власне виробництво зернових, сіна і соломи, вам знадобиться приблизно 59 гектарів. Для України оптимальним є навантаження в 10-15 дійних кіз на гектар. Значить, для ферми на 1000 голів знадобиться 100-150 га.

У Західній Європі фермери не пасуть кіз, бо не мають достатньо угідь. Виробнича площадка може займати 0,5 га, де кіз розміщують в загонах. Для тварин створюють належні умови, дотримуючись певного температурного і світлового режиму і забезпечуючи гарне провітрювання. Тому кози не відчувають ніякого дискомфорту. У Франції ж, наприклад, кіз пасуть на екофермах. Втім, господарі відзначають, що коли тварин розмістити в стійлах, вони дають більше молока.

По факту коза щодоби може давати 2-3 літри молока, а вівця породи Асканійський каракуль - максимум 0,5 літра. Козяче молоко - це один сегмент ринку, козячий сир - другий, овечий сир - третій. Але щоб отримувати хороший надій, потрібно поселити тварин в належних умовах.

 

При проектуванні виробничого майданчика слід врахувати розу вітрів, кількість опадів, температурні режими. Також слід пам'ятати, що комфортніше дійні кози відчувають себе при температурі від +10 до +25 грудусів по Цельсію. Простіше створити належні умови для утримання тварин в металокаркасних сараях з ізольованим дахом. Влітку вони не так нагріваються, а взимку менше охолоджуються. Конструкція стін повинна бути такою, щоб у теплу пору року вони були відкриті для провітрювання, а в холодну - захищали від вітру і морозу.

Для теплих умов в приміщеннях слід правильно спроектувати систему вентиляції і подачу якісної води і передбачити своєчасне оновлення соломи для підстилу.

Слід врахувати і таку особливість: місце для відпочинку повинно бути на 70 см нижче кормового столу. Зону відпочинку кіз ми час від часу будемо наповнювати соломою, а коли підстилка зрівняється з кормовим столом, її треба міняти. Зазвичай це роблять раз в три місяці.

 

Для різних вікових груп кіз вимоги щодо освітлення, температури та повітрообміну також різні. Найбільш уразливими є козенята до двох місяців. Їх слід утримувати окремо. Період від двох до шести місяців можна вважати підлітковим. Таких тварин можна тримати окремою групою в приміщенні, спільному з іншими дорослими козами. Після шести місяців, коли настає пора парування, таких тварин розміщають з основною групою.

Источник новости: zoosite.com.ua

Новые препараты
Гальмолакт
Гальмолакт (Бровафарма)

Ветеринарный препарат Гальмолакт производства Бровафарма, применяют сукам и кошкам для устранения симптомов ложной беременности (псевдобеременности) и прекращения лактации при отлучении щенков и котят.
Атоксил ВП
Атоксил ВП (Орисил-Фарм)

Ветеринарный препарат Атоксил ВП производства Орисил-Фарм, применяют с целью профилактики и в комплексе терапевтических мероприятий, как сорбент перорально крупному рогатому скоту, свиньям, собакам, кошкам, цыплятам-бройлерам при желудочно-кишечных заболеваниях с диарейным синдромом, гепатитах, интоксикациях, микотоксикозах.
ImmunoDol Cat
ImmunoDol Cat (Dolfos)

Ветеринарный препарат ImmunoDol Cat, производства Dolfos, применяют котам для укрепления иммунитета, также рекомендовано животным, переживающим стресс, независимо от возрастных особенностей или способа содержания. Назначают молодым кошкам для поддержания стабильной иммунной системы.