Новости

Африканська чума свиней: як запобігти та вчасно виявити?

Африканська чума свиней: як запобігти та вчасно виявити?

Африканська чума свиней являє собою висококонтагіозне захворювання тварин, під час якого з’являється лихоманка поширені крововиливи внутрішніх органів та посиніння шкіри (ціаноз). Хвороба не впливає на людей, однак значно проріджає популяцію та завдає великих збитків галузі тваринництва. Вірус африканської чуми свиней належить до сімейства асфівірусів.

 

Як перебігає хвороба у тварин?

Інкубаційний період залежить від кількості вірусу, який потрапив до організму, та міцності імунітету тварини. Він може продовжуватись 2-6 доби.

Хвороба може перебігати у гострій формі, під час якої відбувається підвищення температури майже до сорока двох градусів, з’являється блювота, кашель, задні кінцівки тварини можуть відказати. Можуть бути виділення з очей та носа серозного й слизисто-гнійного характеру. В деяких випадках буває запор чи кров’яний пронос. У тварини змінюється кров – лейкоцити падають майже у половину.

Поведінка хворих тварин відрізняється млявістю. Вони здебільшого лежать, коли потрібно піднятися, то роблять з неохоче. Дуже швидко росте втома. В деяких випадках можуть з’явитися виразки, гнійники, струпи.

Також може чума може пройти блискавично – тварина гине без наявності будь-яких ознак. Та ж худоба, яка змогла здолати вірус та вижити, до кінця днів носить у собі вірус чуми.

Переносниками африканської чуми є кліщі, тому частіш за все захворювання з’являється у місцевостях, де їх багато. Ризик захворіти більший у тих осіб, які мали контакти з дикими свинями, або знаходяться у несприятливих умовах, наприклад, разом з вже інфікованими.

Головні ознаки захворювання


Зазвичай локалізація вірусу у хворих тварин відбувається у селезінці, мигдалинах, крові, лімфатичних вузлах, печінці. Слід зауважити, що саме африканська чума не завжди проявляється всіма клінічними ознаками, тому постановка діагнозу на ранніх стадіях може бути ускладнена.

У деяких випадках поставити вірний діагноз лише за симптомами дуже складно, бо симптоматика африканської чуми дуже схожа на деякі інші захворювання. Наприклад, класична чума має наступні ознаки:

  • зменшення апетиту або його відсутність;
  • підвищену температуру тіла;
  • крововиливи у різні органи (нирки, шкіру, жовчний міхур);
  • ознаки респіраторної хвороби;
  • кон’юнктивіт;
  • послаблення у тілі.

Смерть настає протягом 2-10 днів. Саме тому треба проводити лабораторні дослідження методом ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції) (https://biocor-tech.com/blog/afrykanska-chuma-svynej-symptomy). У якості генетичного матеріалу, за допомогою якого можна точно встановити інфікування, використовуються кров та органи хворої тварини. Тестування дуже швидке, тому за декілька годин можна дізнатися чи є інфікування у конкретної особи.

Які заходи можуть запобігти інфікуванню тварин?

Щоб запобігти поширення африканської чуми, треба дотримуватися наступних заходів:

  • проводити огляд свиней кожен рік, щоб виявити можливі хвороби;
  • не годувати свиней харчовими відходами та тими, які були отримані після забою тварини;
  • не купувати живих тварин у містах, які не мають сертифікацію;
  • організовувати завчасну боротьбу з гризунами;
  • не купувати корм для тварин та харчові добавки, походження яких невідоме;
  • заборонити вхід до міст, де живуть тварини, стороннім людям;
  • одразу інформувати відповідні служби, якщо з’явились перші ознаки захворювання у тварин.

Тільки завдяки дотриманню всіх перелічених заходів можливо запобігти розповсюдженню інфекції.

Новые препараты
Гальмолакт
Гальмолакт (Бровафарма)

Ветеринарный препарат Гальмолакт производства Бровафарма, применяют сукам и кошкам для устранения симптомов ложной беременности (псевдобеременности) и прекращения лактации при отлучении щенков и котят.
Атоксил ВП
Атоксил ВП (Орисил-Фарм)

Ветеринарный препарат Атоксил ВП производства Орисил-Фарм, применяют с целью профилактики и в комплексе терапевтических мероприятий, как сорбент перорально крупному рогатому скоту, свиньям, собакам, кошкам, цыплятам-бройлерам при желудочно-кишечных заболеваниях с диарейным синдромом, гепатитах, интоксикациях, микотоксикозах.
ImmunoDol Cat
ImmunoDol Cat (Dolfos)

Ветеринарный препарат ImmunoDol Cat, производства Dolfos, применяют котам для укрепления иммунитета, также рекомендовано животным, переживающим стресс, независимо от возрастных особенностей или способа содержания. Назначают молодым кошкам для поддержания стабильной иммунной системы.